Svijet

Amerika privremeno šalje dodatne trupe u Rumuniju, Poljsku u Njemačku

Sjedinjene Američke Države uskoro će poslati dodatne vojne jedinice u Rumuniju, Poljsku i Njemačku, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

EU - SAD
Foto: Borba

„To premještanje snaga je privremeno. To je odgovor na aktuelnu situaciju u sferi bezbjednosti. Oni (trupe koje se prebacuju) neće ratovati u Ukrajini. Oni će obezbijediti pouzdanu odbranu naših saveznika iz NATO-a“, dodao je Kirbi.

Takođe je istakao da će te snage biti pod komandom SAD, a ne NATO-a.

Portparol Pentagona takođe je saopštio da će 1.000 američkih vojnika u narednim danima biti preraspoređeno iz Nemačke u Rumuniju gdje se već nalazi 900 američkih vojnika.

„Očekujemo njihovo preraspoređivanje u narednim danima“, precizirao je Kirbi, istakavši da je rukovodstvo Pentagona razgovaralo o toj odluci sa vlastima Rumunije.

Kirbi nije isključio mogućnost da u narednim danima u Evropu mogu biti poslate i dodatne snage.

Podsetimo, Bajden je 29. januara upozorio da će u bliskoj budućnosti poslati dodatne snage na teritoriju zemalja NATO-a u Istočnoj Evropi.

Američki mediji u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.

(Sputnjik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad