Svijet

Amerika povukla reč: Blokirano saopštenje G7 o osudi izbora u Rusiji

Foto: Tanjug

Odluka SAD je diktirana željom da se Moskvi ne da povod da se “meša” u predstojeće američke predsedničke izbore koji su zakazani za novembar, navodi italijanska “Republika”.

Američki državni sekretar Entoni Blinken blokirao je tekst saopštenja G7 u kojem se osuđuju predsednički izbori u Rusiji, piše italijanski list “Republika”.

“Rešenje SAD sve je iznenadilo”, navodi list.

Predstavnici Italije, koja predsedava u G7, pripremili su saopštenje u kojem su ruske izbore nazvali “farsom”, dalje navodi list.

Međutim, Blinken je već tokom sastanka stavio do znanja da njegova zemlja neće dalje komentarisati situaciju, piše “Republika”.

Kako se objašnjava, ta odluka SAD je diktirana željom da se Moskvi ne da povod da se “meša” u predstojeće američke predsedničke izbore koji su zakazani za novembar.

Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je kritikovao izbore u Rusiji, ali je dodao da je “Putin predsednik Rusije i da je to realnost”, podseća list.

Istovremeno, u Italiji su ocene bile različite. Zamenik premijera i ministar saobraćaja i infrastrukture Italije Mateo Salvini, lider stranke “Liga”, rekao je da je “primio k znanju rezultat ruskih izbora” i da je “narod koji glasa uvek u pravu”. A, italijanska premijerka Đorđa Meloni zadržala se na izjavama o navodnoj nezakonitosti izbora na “okupiranim ukrajinskim teritorijama”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad