Svijet

Amerika odlaže slanje vojne pomoći Ukrajini

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena pripremila je paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 200 miliona dolara, ali je obustavila isporuku uprkos brojnim apelima Kijeva, saopštila je televizija En-Bi-Si, pozivajući se na izvore.

Бијела кућа
Foto: Borba

Kako se navodi, očekivalo se da će prošle sedmice biti zvanično objavljeno o dodjeli tog paketa pomoći, ali Bijela kuća je riješila da odloži donošenje konačne odluke. Izvori televizije tvrde da Vašington želi da pokuša da smanji tenzije oko situacije sa Ukrajinom diplomatskim putem.

Neimenovani sagovornik tvrdi da dokument kojim se odobrava paket vojne pomoći Kijevu “već tri-četiri sedmice stoji na stolu predsjednika Bajdena”.

Još uvijek nije poznato šta obuhvata paket od 200 miliona dolara vojne pomoći. Sagovornici ističu da je Ukrajina tražila sisteme PVO, protivbrodske rakete, protivtenkovske rakete „džavelin“, radare, modernizovanu artiljerijsku municiju i lijekove.

En-Bi-Si podsjeća da je Kijev prije oko mjesec dana dobio pozitivan odgovor na taj zahtjev, stoga je sada ukrajinska vlada „zbunjena“ i ne razumije zašto pomoć nije stigla, kako je očekivano.

Izvori televizije smatraju da je moguće da Bijela kuća ovu partiju pomoći vidi kao instrument pritiska na Moskvu, te da će biti isporučena Ukrajini ako Rusija preduzme vojne akcije protiv Ukrajine.

Podsjetimo, zapadne zemlje i Kijev u posljednje vreme optužuju Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu zbog čega sve češće govore o spremnosti da Moskvi u tom slučaju uvedu do sada neviđene sankcije. Rusija je u više navrata opovrgla da planira tako nešto, ističući da je pomjeranje vojnih snaga na njenoj teritoriji, koje izaziva uznemirenost Zapada a posebno susjednih država, njeno suvereno i ustavno pravo.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad