Svijet

Američki mediji o razgovoru ruskog i američkog predsjednika: Putin nastupa sa pozicije sile!

Putin i Biden
Foto: Borba

Poslednjeg dana ove godine zapadni mediji su mnogo pažnje posvetili jučerašnjem razgovoru lidera Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena. Američke medije je više zanimalo koji od lidera je djelovao sa pozicije sile, dok su se evropski mediji više bavili pitanjima cijena gasa.Kako navodi američki list „Vol strit džurnal“, Putin i Bajden su tokom razgovora upozorili jedan drugog „na mogućnost opasnog pogoršanja odnosa“, ali su zadržali otvorenom mogućnost za diplomatsko rješavanje situacije oko Ukrajine.Drugi američki list „Njujork tajms“ ističe da su obije strane pokušale da stvore „diplomatsku pozadinu“ za predstojeće pregovore o bezbjednosti u Ženevi, a zatim u Briselu i Beču.

Iako je razgovor Putina i Bajdena trajao 50 minuta, list navodi da su „ostale nejasne namjere Putina“. Autor članka ocjenjuje da Putin deluje sa pozicije sile, što je pokazao u situaciji sa Krimom 2014. godine. Lider Rusije je, prema pisanju lista, siguran da SAD i njihovi NATO saveznici neće upotreijbiti svoje snage da „pruže otpor“ u slučaju eskalacije.Sa druge strane, ekspert lista „Politiko“ strahuje da bi Putin mogao da iskoristi Bajdena u svoju korist. Bivša zamenica pomoćnika američkog ministra odbrane Evelin Farkaš plaši se da Putin kroz razgovor „pokušava da prikupi obaveštajne podatke o Bajdenu“ ili da pripremi osnovu za dalje delovanje.

Bez posebnog napretkaGledamo iz evropskog ugla, kako navodi francuski list „Monde“, predsednici Rusije i SAD su razgovarali o arhitekturi evropske bezbednosti, ali „bez posebnog napretka“.Autor članka ističe da je razgovor lidera „pokrenuo novi diplomatski ciklus“, jer je bio usmjeren na „ublažavanje tenzija, neviđenih od kraja Hladnog rata“.Sa druge strane, britanski list „Fajnenšal tajms“ navodi da se razgovor predsjednika odvijao u pozadini „sporova o tome koliku ulogu ima Rusija u situaciji sa rastom cijena gasa u Evropi“, koja se kreće oko 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara. List podsjeća da pojedini evropski političari optužuju „Gasprom“ da odbija da isporuči dodatne količine gasa kako bi „Sjeverni tok 2“ što pre bio pušten u rad. Međutim, kako je rekao Putin, „Gasprom“ isporučuje cjelokupnu količinu gasa prema postojećim ugovorima, pa čak i više od toga, jer su isporuke povećane.Drugi britanski list „Tajms“, koji je ranije pisao da bi Rusija uz pomoć migranata sa teritorije Bjelorusije navodno mogla da odsječe Baltik od NATO saveznika za par sati, skreće pažnju na to da je razgovor Putina i Bajdena održan nedugo nakon što su Moskva i Minsk objavili planove za održavanje zajedničkih vojnih vežbi. Autor članka podsjeća da je Kijev udaljen od granice sa Bjelorusijom „samo 50 milja“ (oko 80,5 kilometara).Podsjetimo, predsjednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džo Bajden razgovarali telefonom su 30. decembra, drugi put u ovom mjesecu. Razgovor je trajao 50 minuta, a održan je na inicijativu Rusije, saopštio je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Cilj razgovora bio je da se nastavi priča o pitanjima koja su pokrenuta u video-razgovoru dvojice lidera održanom početkom decembra.Kijev i zapadne države u poslednje vrijeme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja “agresivnih dejstava Rusije u blizini granica Ukrajine. U Moskvi naglašavaju da se premještanje trupe vrši u skladu sa Ustavom i unutar teritorije Rusije a da zapadne zemlje tu tezu koriste kao izgovor za dalje širenje NATO.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad