Republika Srpska

Američki F-16 nadletaće BiH uoči Dana Republike Srpske

Foto: canva stock

Kopneno-vazdušna vojna vežba sprovodi se u sklopu aktivnosti Američkih oružanih snaga na razmeni taktike, operativnih metoda i procedura sa Oružanim snagama BiH, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Sarajevu.

Ambasada SAD u Sarajevu objavila je detalje preleta dva američka lovca F-16,
napominjući da će “borbeni sokolovi” Američkog vazduhoplovstva izvesti bilateralnu kopneno-vazdušnu vježbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog danas u popodnevnim satima.

Letovi će biti izvedeni u vrijeme kada počinje Svečana akademija povodom 9. januara, Dana Republike Srpske u Banjaluci i drugim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj.

“Ova bilateralna obuka sprovodi se u sklopu naprednog stepena saradnje dveju vojski koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku anti-dejtonskih i secesionističkih aktivnosti. Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje, te da će djelovati ukoliko neko pokuša da promjeni ovaj osnovni element Dejtona”, naveli su iz američke Ambasade u BiH.

Napominju da se ova obuka sprovodi u sklopu aktivnosti Američkih oružanih snaga na razmeni taktike, operativnih metoda i procedura sa OSBiH.

“Ovu misiju podržavaće i letelica KC-135 ‘stratotanker’ koja će obezbjediti dopunu goriva u vazduhu za letilice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku redovno se vojno angažuju sa regionalnim partnerima s ciljem osiguranja obuke, poboljšanja interoperabilnosti i demonstriranja naše zajedničke posvećenosti istim sigurnosnim ciljevima. Bosna i Hercegovina ključni je partner SAD i ima zajednički cilj u osiguranju regionalne stabilnosti”, navodi se u saopštenu.

Američke letelice vratiće se u bazu odmah nakon završetka misije. Sposobnost brzog razmeštanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projektuju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima, navodi se.

Već nekoliko godina JTAC timovi Evropske komande Američkih specijalnih snaga (SOCEUR) drže obuku za JTAC jedinicu OSBiH. Iz Američke ambasade ističu da je JTAC program jedan od prvih programa za formiranje obučenih i opremljenih jedinica OSBiH za posebne namjene.

Formiranje nacionalnog JTAC programa u BiH delom je omogućeno uz pomoć i savete jedinica za specijalne operacije SAD.

“Jedinice za specijalne operacije SAD takođe obučavaju pripadnike JTAC OSBiH u oblasti naprednih pešadijskih veština, s konačnim ciljem uspostave JTAC programa TACP (taktičke jedinice za vazdušnu kontrolu). SOCEUR obezbeđuje jedinstven front za sprečavanje potencijalnih neprijateljskih napada tako što pomaže partnerske snage u razvoju specijaliziranih jedinica”, naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad