Srbija

Ambasador Srbije u Albaniji pozvan na razgovor zbog izjave Vulina

Foto: MSP

Veliku Albaniju mogu da zaustave samo Srbi i srpski svet, poručio je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin u reakciji na miting Edija Rame u Atinu, pozivajući “drage naše Grke da misle o tome”

Ministarstvo za spoljne i evropske poslove Albanije pozvalo je ambasadora Srbije u Tirani Slobodana Vukčevića da “pruži pojašnjenje o izjavi potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina u vezi sa sastankom albanskog premijera Edija Rame sa albanskom dijasporom u Grčkoj”.

Naime, povodom Ramine izjave da “veliku Albaniju mogu da zaustave samo Srbi i srpski svet” i da bi Grci trebalo da “misle o tome”, Vulin je rekao i da bi premijer zemlje u kojoj se nalazi “žuta kuća”, mesto gde su Srbima vadili organe i prodavali ih, morao da bude mnogo pažljiviji i da bira reči kada govori o zločinima.

Vulin je naveo da Ramu u Srbiji niko neće napasti ukoliko osudi teroriste iz tzv. OVK za ubistvo i silovanje dvanaestogodišnje devojčice u selu Klečka, od strane braće Mazreku, i ako kaže da je protiv toga da se “Šiptari ujedine u velikoj Albaniji i razbiju još tri ili četiri države na Balkanu da bi oni stvorili svoju”.

Albanski portal “Sot” naveo je da albansko Ministarstvo spoljnih poslova od srpskog ambasadora očekuje momentalno pojašnjenje, kako “takve štetne izjave koje se ponavljaju, ne bi uticale na međudržavne odnose”.

MSP Srbije: Osporavati Vulinovu slobodu govora nije u skladu s demokratskim načelima

Osporavati pravo Aleksandru Vulinu, kao lideru jedne političke partije i potpredsedniku Vlade, da iznese stav o stranačkom političkom skupu premijera Albanije Edija Rame na tlu treće države nije u skladu sa demokratskim načelima, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

“Srbija je čvrsto opredeljena za izgradnju obostrano korisnih i potrebnih dobrosusedskih i prijateljskih odnosa sa Albanijom, međutim neće nikada osporavati pravo svih političkih aktera na javnoj sceni u Srbiji da slobodno i po svom uverenju iznose ocene o političkom delovanju bilo kog političara i lidera u regionu”, navodi se u odgovoru.

Ističe se da, ukoliko bi Srbija na sličan način osporavala slobodu izražavanja i iznošenja stavova i reagova na brojne i učestale oštre i srpskim interesima suprotstavljene izjave i postupke političara ili zvaničnika susedne Albanije, mora bi gotovo svaki dan da traži objašnjenje od ambasadora Albanije.

“Ali bismo i pokazali da ne poštujemo demokratska načela, negativno bismo uticali na imidž regiona u svetu, ali i nepotrebno zatrovali javni diskurs. Zato to nećemo činiti”, naglašeno je u odgovoru MSP.

Dodaje se i da će Srbija nastaviti da vodi politiku dobrosusedstva i saradnje, ali nikada ne braneći svojim državljanima, bili oni građani ili politički akteri, da iznose svoje ocene o političkim temama, kako u zemlji, tako i bilo gde u svetu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad