Region

Ambasada SAD u BiH preti Dodiku: “Razdruživanje” ne znači nezavisnost, nego kraj Republike Srpske

Foto: SarajevoIN

Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država naslednica Republike Bosne i Hercegovine, i ne postoji pravo na secesiju ili ‘razdruživanje’ ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici, ističu Amerikanci

Secesija ili “razdruživanje” Republike Srpske ne znači nezavisnost RS niti kraj Bosne i Hercegovine, nego znači kraj RS, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Država u BiH, dan nakon što su vlasti tog entiteta najavile da će predložiti “mirno razdruživanje” drugom BH entitetu, Federaciji BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U objavi na Iksu 24. maja, američka ambasada je navela da ovi planovi znače secesiju, te da je u pitanju “opasno, neodgovorno, antidejtonsko delovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH”.

Rekli su da su ovo ključni interesi SAD, te da će ih braniti i štititi, između ostalog, “pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku”.

Ističu da vlasti u RS objašnjavaju odluku “skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost” u tom bh entitetu.

“Ne postoji međunarodna zavera da se ukine RS, a gospodin Dodik (Milorad, predsednik RS) ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS”, naglašavaju iz Ambasade.

Dodaju i da “BiH nije unija dva entiteta”.

“Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država naslednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili ‘razdruživanje’ ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH”, navodi se u saopštenju.

Zaključuju da Dodikove aktivnosti “izlažu riziku budućnost unutar evroatlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele”, i da bi put koji on predlaže “osigurao da građani RS, njihova deca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad