Politika

Ambasada: Državljani Srbije mogu da glasaju u Crnoj Gori na izborima 17. decembra

Foto: Borba

Ambasada Srbije u Podgorici obavijestila je srpske državljane da mogu da glasaju u Crnoj Gori na izborima koji su u Srbiji raspisani za 17. decembar.

„Državljani Srbije sa biračkim pravom podnose zahtjev za glasanje u inostranstvu preko diplomatskog predstavništva pet dana pred zaključivanja Jedinstvenog biračkog spiska (JBS), odnosno do ponoći 25. novembra 2023. godine. Nakon navedenog vremena zahtjevi neće moći da se procesuiraju kroz sistem, pa skrećemo pažnju da je neophodno da se zahtjev podnese blagovremeno, odnosno što ranije“, navodi se u saopštenju Ambasade.

Državljani Srbije mogu na osnovu JMBG i broja pasoša ili lične karte elektronski da provjere da li su upisani u JBS preko sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

„Lice koje je državljanin Srbije i ima prebivalište u Srbiji a nije upisano u JBS, neophodno je da podnese i zahtjev za upis u JBS, kako bi isti bio obrađen u okviru sistema JBS. Pošto zahtev bude rešen, odnosno nadležni organ donese rešenje o upisu u JBS, onda se obrađuje i zahtjev za glasanje u inostranstvu“, navodi se u saopštenju Ambasade.

Zahtev za upis u JBS se može podneti i direktno preko potrala eUprave ukoliko lice ima nalog na portalu eUprave i istom pristupa kvalifikovanim elektronskim setrifikatom ili putem mobilne aplikacije ConsentID.

„Uz zahtev za glasanje u inostranstvu prilaže se kopija važeće lične karte ili pasoša. Ukoliko je lična karta sa čipom, poželjno je da podnosilac zahtjeva priloži kopiju očitane lične karte, ukoliko je posjeduje. To je od značaja zbog uvida u adresu prebivališta lica koje podnosi zahtjev“, stoji u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti telefonom u Ambasadi Srbije u Podgorici: +382 20 667-305 ili +382 20 667-565.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad