Srbija

“Albanijan post”: Brisel i Ohrid u Poglavlju 35, obavezna primena ili kraj EU integracija

Foto: EPA

Evropska unija će jasno staviti do znanja da bez ispunjenja mape puta neće biti napretka na daljem evropskom putu, niti pristupa razvojnim fondovima za Zapadni Balkan, piše “Albanijan post”

Sporazum o putu normalizacije između Beograda i Prištine postignut je pre tačno godinu dana u Briselu, a “Albanijan post” piše da će Evropska unija uskoro predstaviti obaveznu mapu puta za primenu Osnovnog sporazuma, kao uslov za napredak Srbije i “Kosova” u evrointegracijama.

Pomenuti medij navodi da je EU bila primorana da preduzme određene korake, s obzirom na činjenicu da “Srbija tvrdi da nema obavezu da primeni Osnovni sporazum u celini, dok Kosovo smatra da bez formalnog potpisa nema stvarnog sporazuma između strana, pa stoga on nije obavezujući za Prištinu”.

Evropska unija je u decembru prošle godine započela formalni proces integracije implementacije Osnovnog sporazuma kao formalnog uslova u procesu evropskih integracija za obe strane.

Kako navodi “Albanijan post”, primena sporazuma bi trebalo da postane deo poglavlja 35 za Srbiju, i deo “Specijalne grupe Kosova za normalizaciju”, kao poseban proces Kosova na putu ka EU. Ovaj proces je u završnoj fazi formalizacije i uskoro se očekuje zvanično saopštenje.

“U trenutku kada EU ozvaniči primenu Osnovnog sporazuma kao formalnog uslova za evropske integracije Srbije i Kosova, situacija se menja, kako u suštini, tako i u formi”, dodaje pomenuti medij.

Nakon formalizacije, EU će predstaviti mapu puta od nekoliko tačaka o implementaciji Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju iz Ohrida (dogovoren u Ohridu 18. marta prošle godine).

U suštini, Evropska unija će razjasniti šta EU smatra zadovoljavajućom implementacijom Osnovnog sporazuma i Aneksa.

Evropska unija će jasno staviti do znanja da bez ispunjenja ove mape puta neće biti napretka na daljem evropskom putu, niti pristupa razvojnim fondovima za Zapadni Balkan, ističe “Albanijan post”.

“Dakle, EU više neće pregovarati sa stranama o sprovođenju dogovorenog, niti će na nju uticati nametnuta retorika da primena jedne strane zavisi od primene druge strane, ili kakve god izjave strane mogu dati. EU će predstaviti listu obaveza koje moraju biti ispunjene i zatvoriće svaku mogućnost diskusije.”

Napominje se da će Beograd i Priština “posebno biti ocenjivane” na osnovu toga kako pristupe mapi puta, pa Kosovo može biti nagrađeno ako ispuni svoj deo posla, Srbija kažnjena ako to ne uradi, i obrnuto.

“Evropska unija polazi od principa da su Srbija i Kosovo ti koji teže članstvu u EU, a ne obrnuto, pa je Unija ta koja određuje uslove integracije. Dakle, EU će kategorički odbaciti svako uslovljavanje strana”, zaključuje “Albanijan post”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad