Srbija

Albanci u Bujanovcu traže da se njihova deca odvoje od srpske u vrtićima

Mi nemamo nikakav razlog da bežimo jedni od drugih već da međusobno sarađujemo. Ali ako Albanci žele da odvajaju svoju decu, videćemo da li za to postoje uslovi, poručuju iz Službe Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa


Nacionalni savet Albanaca u više navrata je tražio otvaranje novih grupa za albansku decu u vrtiću “Naša radost” u Bujanovcu – obrazloženje je da u toj predškolskoj ustanovi postoji samo jedna albanska grupa u kojoj su deca od dve do šest godina, dok je dugačka lista čekanja za istu. Međutim, pošto iz vrtića kažu da decu ne dele na albansku i srpsku, i da ne postoji lista čekanja, odlučili su se da podnesu zahtev Koordinacionom telu za jug centralne Srbije.

“Na sastanak planiran za 18. mart biće pozvani su svi akteri koji mogu uticati na rešavanje zahteva. Iskreno, mislim da nije nužno odvajati decu po nacionalnosti, s obzirom na to da manjine ta prava ostvaruju tokom školovanja”, rekao je direktor Službe Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Nenad Mitrović, ali i poručio da se teži tome da Srbi i Albanci žive jedni s drugima, a ne jedni pored drugih.

Ipak, iz ovog primera je očigledno da Albanci imaju drugačije planove, a nažalost u to uvlače i decu. 

“Mi smo ovde komšije i nemamo nikakav razlog da bežimo jedni od drugih već da međusobno sarađujemo. Ali ako Albanci žele da odvajaju svoju decu, videćemo da li za to postoje tehnički i drugi uslovi”, pojasnio je Mitrović, te dodao da je najveći problem što u zgradi vrtića nema prostora za nove grupe.

Direktor PU “Naša radost” Milovan Aleksić je istakao da oko 650 dece pohađa vrtić u 43 grupe i šest namenskih objekata, te da decu ne dele po nacionalnoj osnovi, kao i da konkretno u Bujanovcu postoje tri mešovite grupe.

“Neki albanski lideri pokušavaju da koriste decu za plasiranje svojih ideja iako tome nemam mesta. Upravo većina roditelja albanske nacionalnosti insistira da njihova deca pohađaju mešovite grupe. Što se samog procesa rada tiče, od 2013. postoje dvojezične radne sveske”, zaključio je Aleksić.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad