Srbija

Ako škole u Srbiji ne puste himnu Bože pravde kazne do milion dinara

Vlada Srbije poslala je Skupštini prijedlog izmjena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima se za neizvođenje himne na početku školske godine škola kažnjava iznosom od sto hiljada do million dinara, prenosi Nova.rs. Predsjednica Unije sindikata prosvjetnih radnika Jasna Janković za taj portal kaže da je uvođenje ove kazne besmisleno jer škole nemaju sopstveni budžet, pa država na ovaj način može jedino da kažnjava samu sebe.

Foto: Kurir

Član 28. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja po prijedlogu koji čeka usvajanje u Skupštini trebalo bi da bude izmijenjen i umjesto “Obrazovno-vaspitni rad škole ostvaruje se u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, a završava se 31. avgusta naredne godine”, glasi:

“Obrazovno-vaspitni rad ostvaruje se u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, izvođenjem himne Republike Srbije, a završava se 31. avgusta naredne godine.”

Uz to su predložene i dopune Člana 191 stavom 1a koji glasi: Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj ustanova ako ne izvede himnu Republike Srbije u skladu sa novim Zakonom.

Ovaj prijedog da škole bude kažnjavane u iznosu od čak milion dinara ukoliko 1. septembra izostane intoniranje himne, Janković ocjenjuje kao besmislen.

“Škola ne posjeduje svoj novac, na zarađuje, ona je državna institucija. I onda država kazni školu. Šta to znači? Država kazni samu sebe. Zamislite koliko je to besmisleno”, kaže Janković za Nova.rs.

Objašnjava da nije protiv intoniranja himne ali da ovo nije način da se himna uvede u škole. Navodi i da postoje problemi koji su mnogo važniji o toga, a koji bi mogli da budu riješeni izmjenama pomenutog zakona.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad