Svijet

Akcija protiv terorističkog sadržaja na TikToku

Foto: canva stock

Najnoviji izvještaj pokazuje da je TikTok samoinicijativno uklonio čak 95 posto sadržaja povezanog s nasilnim ekstremizmom

U saradnji između TikToka, Evropskog centra za borbu protiv terorizma Europol (ECTC) i 11 evropskih zemalja, 28. septembra održan je Dan akcije za prijavu sumnjivog terorističkog i nasilničkog ekstremističkog sadržaja na internetu, prenosi Avaz.ba.

Tokom ove akcije, istražitelji iz sudjelujućih zemalja, zajedno s Europolovim Internet referalnim timom Evropske unije (EU IRU), proveli su vježbu s ciljem otkrivanja materijala koji veliča prošle terorističke napade ili terorističke počinitelje.

Problematičan sadržaj

TikTok redovno objavljuje statistike o uklanjanju sadržaja koji promoviše nasilni ekstremizam u svojim tromjesečnim transparentnim izvještajima. Najnoviji izvještaj pokazuje da je TikTok samoinicijativno uklonio čak 95 posto sadržaja povezanog s nasilnim ekstremizmom.

U okviru zajedničke vježbe, više od 2.145 komada sadržaja označeno je i prijavljeno TikToku radi dobrovoljnog pregleda u skladu s njihovim pravilima korištenja. Među prijavljenim sadržajima bili su elementi povezani s džihadizmom, nasilnim desničarskim ekstremizmom i terorizmom, uključujući videozapise i memeove.

Javno-privatna saradnja

Akciju su pokrenuli Španija i EU IRU u saradnji s nadležnim policijskim tijelima iz Češke, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Malte, Portugala, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Dan akcije za prijavu dio je kontinuirane javno-privatne saradnje između TikToka, policijskih agencija i Europola s ciljem suzbijanja zloupotrebe interneta od strane terorista, prevencije online radikalizacije i zaštite temeljnih prava.

Europol je dosad provodio slične vježbe s drugim platformama.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad