Društvo

Agencija za elektronske medije zabranila Sputnik i Russia Today

Agencija za elektronske medije uvela je zabranu bilo kojeg sadržaja ruskih medijskih kuća “Russia Today” (RT) i “Sputnik” (Sputnjik), kazala je za Gradski portal rukovoditeljka Službe za odnose sa javnošću i opšte poslove Elvira Ceković.

Foto: Borba

Savjet te institucije donio je takvu odluku na osnovu zaključka Vlade o uvođenju takozvanih međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije, sa sjednice koja je održana 8. aprila. Zvanična odluka objavljena je tek 14. aprila u Službenom listu, nakon čega su državne istitucije i agencije trebalo da počnu s primjenom sankcija prema Ruskoj Federaciji, kompanijama i pojedincima iz te države.

U ovom slučaju, “propisana je zabrana emitovanja ili omogućavanja, olakšavanja ili drugih doprinosa emitovanju, bilo kojeg sadržaja sljedećih pravnih lica, subjekata ili tijela”. Ona se odnosi na pojedinačne “Russia Today” programe na engleskom (RT English), za Veliku Britaniju (RT UK), na njemačkom (RT Germany), francuskom (RT France) i španskom (RT Spanish), kao i za “Sputnjik”.

“To uključuje prenos ili distribuciju putem bilo kojeg sredstva, kao što su kabl, satelit, IPTV, internetske usluge, platforme ili aplikacije za razmjenu video sadržaja na internetu – nezavisno od toga jesu li nove ili prethodno instalirane. Takođe se predviđa suspenzija svih dozvola ili odobrenja za emitovanje, te aranžmani za prenos i distribuciju sa pomenutim pravnim licima, subjektima ili tijelima”, precizirala je Ceković.

U skladu s jučerašnjom odlukom Koordinacionog tijela za praćenje primjene međunarodnih restriktivnih mjera povodom krize u Ukrajini, Savjet AEM-a će “preduzeti aktivnosti kako bi se obezbijedila primjena ove Odluke”, u okviru njenih nadležnosti.

“Posebno ističemo da su pružaoci audio-video medijskih usluga – kablovski operatori i emiteri – dužni da Odluku neposredno primijene od onog trenutka kada je stupila na snagu i svoj rad usaglase sa njom”, dodaju iz AEM-a.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad