Svetinje

Afroamerikanac kršten u Ostrogu: Dobio ime Vasilije

Ivana Kalezić psiholog iz Danilovgrada, pohodila je 10. avgusta 2023. godine, sa svojim suprugom i sinom ostrošku svetinju i posvedočila o čudu Svetoga Vasilija Ostroškog, kada je svetac na čudesan način prizvao k sebi njenog supruga koji je afroamerikanac iz Njujorka gde se veoma uspešno bavi programiranjem i informacionim tehnologijama.

Foto: Mitropolija Crnogorsko Primorska

Nakon katiheze i dugog razgovora sa jeromonahom Vladimirom (Palibrkom) i protojerejem Vasilijem Brborićem, parohom nikšićkim, osluškujući duboki vapaj svoga srca on je shodno slobodnoj volji izrazio želju i potrebu da primi svetu Tajnu krštenja, blagodareći ostroškom čudotvorcu na tom prizivu, prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

U ostroškom hramu Svetog mučenika Stanka danas, 11. avgusta 2023. godine, je svetu Tajnu krštenja i miropomazanja primio  iz Njujorka, dobivši na krštenju ime Vasilije, po Svetom Vasiliju Ostroškom čiji priziv i očinsku ljubav je osetio u svome srcu.

Radost je usugubljena i činjenicom da je novi pripadnik Crkve Hristove postao i Bogoljub, sin novoprosvetljenog brata Vasilija.

Svetu Tajnu krštenja su obavili protojerej Vasilije Brborić i jeromonah Vladimir (Palibrk), dok je kum (vosprijemnik) novoprosvetljenih Vasilija i Bogoljuba bio protojerej Vasilije Brborić. Sledujući drevnoj bogoslužbenoj praksi, Vasilije i Bogoljub će svetu Tajnu krštenja koja je rođenje za život večni, krunisati učešćem na svetoj Liturgiji u manastiru Ždrebaoniku u okrilju moštiju Svetog Arsenija sremca, gde će se sutra na praznik Prepodobne mati Angeline krušedolske, pričestiti i zvanično postati udeonici mističnog Tela Hristovog – Crkve, koja je lađa spasenja.

Izvor: Novosti

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad