Politika

Abazović: Ne znam šta žele da postignu bojkotom, popis će se održati

Foto: Gov.me

Popis će se održati jer nema valjanih argumenata zbog kojih bi bilo drugačije, poručio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Kaže kako ne zna zašto bi neko bojkotovao popis.

„Ne znam šta žele time da postignu i misle li stvarno da će za šest mjeseci biti drugačija atmosfera“, poručio je on.

On nije odgovorio na to da li je saglasan sa odlazećim ministrom Filipom Adžićem kako su izjave vjerskih zvaničnika ponižavanje države.

„Meni je ponižavanje da neko misli da će zbog kampanje da se promijeni nacionalna ili etnička orjentacija ljudi. Mislim da prosječni građanin nikakvom kampanjom neće podleći tome“, dodao je.

Premijer je ranije Vijestima kazao da popis stanovništva nije izborni proces i da stoga ne treba da bude dio bilo kakve političke borbe, prebrojavanja ili prepucavanja.

“Crna Gora je zemlja koja se ponosi svojim vjekovnim različitostima i njihovim skladom, bogatstvom uticaja brojnih kultura i civilizacija. Zato je važno da društvo što manje politizujemo i činimo ga sve više slobodnim. Apelujem sve da u tom duhu, zajedničkim snagama širimo ljubav i međusobno poštovanje”, odgovorio je Abazović na pitanje “Vijesti” da li je primjereno da vjerski lideri, političke partije, nacionalna vijeća, NVO i mediji vode kampanje za popis i govore građanima kako treba da se izjasne i da li je to potcjenjivanje tih ljudi.

On je pozvao sve vjernike, agnostike, ateiste, građane svih nacionalnih ili etničkih pripadnosti da se na popisu izjasne slobodno, onako kako samo oni misle da treba.

„Ništa se još uvijek nije dogodilo po pitanju sastanka sa Spajićem“

Abazović je kazao i da se ništa nije dogodilo po pitanju poziva za sastanak sa mandatarom sa zastav nove Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem, a koji je ranije najavio.

„Samo mogu da kažem onaj stav koji URA stalno ponavlja – dijalog smatramo demokratskim standardom i kao nešto što je stvar političke kulture. Sa svim političkim subjektima smo spremni da vodimo dijalog, da li bi on vodio nekom dogovoru, o tom – potom. Sva ostala pitanja nisu za mene, ako bude želje da se sjedne za sto, da se razgovara o važnim pitanjima, vrata kabineta premijera i predsjednika GP URA su više nego otvorena. Ako neko smatra da za tim nema potrebe, ništa, svima želimo puno uspjeha“, rekao je Abazović novinarima u Tirani, gdje učestvuje na Samitu Berlinskog procesa.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad