Republika Srpska

Uskoro konzulat Rusije u Banjaluci: Republika Srpska će plaćati gas u rubljama

Konzulat Ruske Federacije u Banjaluci uskoro će biti otvoren, izjavio je predstavnik Republike Srpske u Rusiji Duško Perović za medije.

Foto: Hercegovački portal

Naime, ruska vlada je prošle godine prihvatila predlog Ministarstva spoljnih poslova o osnivanju konzulata u Banjaluci u Republici Srpskoj. Krajem 2021, ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković najavila je saglasnost Sarajeva za otvaranje filijale ruske ambasade u Republici Srpskoj.

„Proces je završen. To je odavno dogovoreno, potpisan je i bilateralni sporazum. Sada je, po mom mišljenju, u toku tehničko opremanje zgrade u Banjaluci i nadam se da će konzulat uskoro biti otvoren“, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je spremna da ruski gas plaća u rubljama.

„Gasprom svake godine produžava glavni ugovor, tako da dobijamo cijenu – u stvari, tržišnu cijenu, ali po staroj formuli. Spremni smo da platimo u rubljama. Ovo je tehničko pitanje. Naravno, danas doživljavamo poteškoće sa plaćanjem, jer kasne transferi preko korespondentnih banaka“, kazao je.

Kako je naveo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo je saglasnost za početak pregovora o izgradnji gasovoda za snabdijevanje ruskim gasom, a planirano je i da bude priključen na gasni sistem Srbije.

„Projekat je trenutno u fazi pripreme“, istakao je Perović.

On je dodao da će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik lično uručiti Orden Republike Srpske predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu tokom njegove planirane posjete Moskvi.

„Predsjednik Dodik je odlikovao predsjednika Putina Ordenom za zasluge, uključujući i zahvalnost Rusiji za odgovarajuću podršku. Veoma poštujemo principijelni stav Moskve. Tokom svih sastanaka i razgovora lidera kojima sam prisustvovao, nikada nije bilo riječi o bilo kakvim uslovima, kao što to čini Zapad: oni kažu, vi ćete to učiniti za nas, a mi ćemo uraditi ovo umjesto vas, promijenite zakone ili uradite nešto drugo“, kazao je Perović.

On je naglasio da Rusija nikada nije postavljala nikakve uslove i da isto važi i za ekonomska pitanja, interakciju.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad