Svijet

10 najkraćih ratova u istoriji

Jeste li znali da je najkraći rat u istoriji trajao svega 38 minuta? Pogledajte između koga se vodio i koji su se još ratni okršaji našli na listi koju je sastavio britanski “Independent”.

Foto: NationalGeographic.rs

Na prvom mestu je Englesko-zanzibarski rat iz 1896, koji je trajao 38 minuta.

Te godine je ratna mornarica tadašnjeg britanskog carstva porazila vojsku zanzibarskog sultana za samo 38 minuta.

Drugo mesto zauzeo je Fudbalski rat iz 1969, između El Salvadora i Hondurasa koji je trajao 100 sati.

Podstaknut je protestima nakon gola u produžecima kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo u fudbalu, u kojoj je reprezentacija El Salvadora pobedila sa 3:2.

Treće mesto zauzeo je Šestodnevni rat iz 1967, kada je Izrael je za samo šest dana porazio Egipat, Jordan, Siriju i Irak.

Na četvrtom mestu je rusko-gruzijski rat iz 2008, koji je trajao šest dana od 7. do 12. avgusta, a završio se pobedom Rusije.

Britanski list na peto mesto stavlja rat za nezavisnost Slovenije iz 1991, koji je trajao 10 dana, od 27. juna do 7. jula, a završen je potpisivanjem sporazuma na Brionima.

Šesto mesto zauzeo je Petrički incident (“Rat zalutalog psa”), granični incident između Bugarske i Grčke iz 1925, koji je trajao 11 dana, od 19. do 29. oktobra. Prema nekim svedočenjima, do incidenta je došlo kada su bugarski graničari ubili jednog grčkog vojnika koji je potrčao za svojim psom.

Na sedmom mestu našao se indijsko-pakistanski rat iz 1971, koji je trajao 13 dana.

Osmo mesto zauzeo je rat koji je trajao samo dan duže, srpsko-bugarski rat iz 1885, koji je trajao 14 dana, a okončan je porazom Kraljevine Srbije, koja se protivila ujedinjenju Bugarske.

Na devetom mestu našlo se Normansko osvajanje Engleske iz 1066, koje je trajalo samo 17 dana.

Vilijam Osvajač je na ostrvo stigao 28. septembra, a pobedu u Bici kod Hejstingsa odneo je već 14. oktobra.

Poslednje, deseto mesto, zauzeo je gruzijsko-jermenski rat iz 1918, koji je trajao 24 dana, a izbio je zbog graničnog spora nakon otomanskog povlačenja na kraju Prvog svetskog rata.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad